Tvary kuchyní

Rozložení kuchyně do pracovních zón

U kuchyně není prvořadá její velikost, záleží především na jejím uspořádání. V žádné kuchyni nemůže chybět úložný prostor, pracovní plochy, prostory pro tepelnou úpravu jídel a jejich podávání. Nová kuchyň by měla být v každém prostoru sestavena do tří základních pracovních zón. Jde o zónu pro vaření, která sestává ze sporáku, elektrické a mikrovlnné trouby. Dále byste měli zohlednit zónu umývání nádobí, ve které budete mít dřez s baterií a popřípadě také myčku nádobí. Třetí zónou jsou úložné prostory pro potraviny a kuchyňské nádobí – lednička, spíž a kredenc.

Jak uspořádat kuchyňskou linku

Tyto zóny je třeba rozvrhnout do logického a kompaktního celku – myslete na to, jak je užitečné, když máte sporák a dřez umístěn blízko sebe, chcete-li třeba procedit vodu z těstovin nebo něco opláchnout. Jestliže nechcete, abyste při vaření ztráceli čas tím, že budete muset třeba pro kuchyňské náčiní na druhý konec místnosti, snažte se tyto tři zóny uspořádat do pomyslného trojúhelníku. Jedním z nejčastějších uspořádání kuchyně je umístění zóny vaření a mytí vedle sebe a úložných prostor na vrchol trojúhelníku.

Základní tvary kuchyňských linek: