Dlažba do kuchyně

Použití dlažby do kuchyně

Nejoblíbenějším povrchem kuchyňské podlahy je dnes dlažba, která vám zajistí snadnou údržbu a dlouholetou životnost. Dlažbu je možné použít jak na stěny, tak i na podlahy, kde ji můžete zkombinovat s podlahovým topením.

Vlastnosti kuchyňské dlažby

Dlaždice v kuchyni sice nejsou vystaveny tvrdým změnám teplot jako venkovní dlažba, přesto ale musí splňovat vysoké parametry pro kvalitu. Vyžaduje se od nich, aby byly pevné v ohybu, tvrdé, odolné proti změnám teplot i vůči různým chemickým látkám, které se používají při úklidu. Podlahu v kuchyni umýváme častěji než v jiných částech bytu či domu, proto bychom měli vybrat takovou dlažbu, která bude rovněž odolná při delším a častějším kontaktu s tekutinami. Při výběru dlažby do kuchyně byste měli také brát zřetel na to, jestli jsou dlaždice protiskluzové. Vyvarujete se tak případným nepříjemným úrazům.

Vzory na kuchyňskou dlažbu

Kromě užitných vlastností je dále vhodné zohlednit, zda dlažba do kuchyně splňuje estetická kritéria. Vybírat můžete dlažbu z nepřeberného množství rozmanitých nabídek – vedle různých velikostí a barev můžete zvolit moderní nebo venkovský styl, nebo dlažbu, která opticky zvětší menší místnost. V poslední době je oblíbeným vzorem imitace dřeva nebo dlažba jako replika renesančních a barokních stylů. Pro lepší představu Vám mohou v kuchyňském studiu vytvořit 3D návrh Vaší nové kuchyně.

Dlažba do kuchyně podle materiálu:

  • Keramické dlaždice – jsou vyráběny za použití vysokého tlaku a teplot. Kromě toho jsou velmi odolné vůči chemikáliím, a lze je snadno udržovat čisté.
  • Porcelánové dlaždice – jsou vysoce odolné proti poškrábání a prasklinám. Proto mohou být pokládány v místnostech, které jsou vysoce zatížené chůzí.
  • Skleněné dlaždice – jsou ideální na obložení stěn, protože dokážou dobře odrážet světlo. Získáte tím opticky větší místnost.